احمد حسون، مفتی سابق رژیم اسد به حبس ابد محکوم شد

العربیه
دادگاه جنایی چهارم دمشق روز دوشنبه احمد حسون، مفتی سابق سوریه، را به حبس ابد محکوم کرد.

او در پرونده‌ای مربوط به تحریک به خشونت، توجیه قتل و سوءاستفاده از مقام خود مجرم شناخته شده است. این محاکمه در چارچوب روند عدالت انتقالی در سوریه انجام می‌شود.


اتهامات احمد حسون

دادگاه امروز ششمین جلسه رسیدگی و صدور حکم در پرونده حسون را به ریاست قاضی «فخرالدین العریان» برگزار کرد. شماری از اعضای نهاد ملی عدالت انتقالی و همچنین نمایندگانی از سازمان‌های حقوقی و بشردوستانه بین‌المللی نیز در این جلسه حضور داشتند.

نخستین جلسه محاکمه حسون در 25 ژوئن گذشته برگزار شد. او با اتهامات متعددی روبه‌رو بود؛ از جمله سوءاستفاده از مقام خود به‌عنوان مفتی جمهوری برای دستیابی به منافع شخصی، برقراری روابط گسترده خارج از چارچوب رسمی با بشار اسد، رئیس‌جمهور سابق سوریه، «علی مملوک»، رئیس پیشین اداره اطلاعات عمومی، و شماری از فرماندهان ارشد ارتش و رهبران شبه‌نظامیانی که در کنار نظام سابق می‌جنگیدند.

همچنین حسون متهم بود که در دوران حکومت بشار اسد، نیروها و افسران ارتش را به حمایت از نظام در مقابله با مخالفان تشویق کرده و اظهارات رسانه‌ای‌ داشته که تحریک‌آمیز علیه غیرنظامیان مناطق تحت کنترل مخالفان و پناهجویان فراری از خشونت تلقی شده است؛ به‌ویژه در شرق حلب و ادلب. او همچنین به دعوت به نابودی این مناطق متهم شده بود.

از اتهامات دیگر احمد حسون حمایت علنی او، در مقام رسمی و نمادین مفتی جمهوری سوریه، از افسران و شبه‌نظامیان و شخصیت‌هایی از جمله «عصام زهرالدین» و «قاسم سلیمانی»، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران ایران که متهم به ارتکاب جنایات جنگی علیه مردم سوریه هستند، در دوران اسد است.او همچنین از مداخلات روسیه و ایران در سوریه حمایت کرده بود؛ با وجود اتهاماتی که علیه نیروها و شبه‌نظامیان وابسته به این دو کشور درباره ارتکاب نقض حقوق غیرنظامیان مطرح شده بود.


محاکمه چهره‌های نظام بشار اسد

محاکمه حسون در چارچوب مجموعه‌ای از پرونده‌هایی انجام می‌شود که دادگاه‌های سوریه برای رسیدگی به اتهامات مربوط به نقض حقوق بشر و جنایات دوران حکومت نظام سابق در دستور کار قرار داده‌اند؛ روندی که پس از سقوط نظام بشار اسد و در چارچوب عدالت انتقالی آغاز شده است.

دادگاه جنایی چهارم دمشق سه‌شنبه گذشته نیز وسیم اسد را به اعدام محکوم و اموال منقول و غیرمنقول او را مصادره کرد. او به ارتکاب جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی محکوم شده است.

همچنین در 11 اوت جاری، همین دادگاه «عاطف نجیب»، پسرخاله بشار اسد و رئیس سابق شعبه امنیت سیاسی درعا، را به‌صورت حضوری به اعدام محکوم کرد. بشار اسد، ماهر اسد و پنج متهم دیگر که متواری هستند نیز به‌صورت غیابی به اعدام محکوم شدند.

اتهامات مطرح‌شده علیه آنان شامل قتل، شکنجه، سلب آزادی، جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی بوده است.